lördag 3 januari 2015

Recension: Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Canon EOS 700D


Titel: Född fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Antal sidor: 262
Rec-ex: Nej

(Utläst den 1 december 2014)

—————————————————————————————————————————-

Beskrivning från Goodreads:

Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för - hon är helt enkelt född fenomenal!

Vid Ruts sida finns bästa kompisen Magda - en mytomanisk, översexuell hypokondriker helt utan spärrar - och den störige sportfånen Abbe. Fast om sanningen ska fram är Abbe ganska schysst och en solklar tiopoängare. Men för Rut finns det viktigare saker att tänka på, hon är nämligen nördigt intresserad av statistik och andra världskriget och på gränsen till besatt av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv:

"Hittills lever jag ett väldigt odramatiskt liv. Jag har aldrig behövt fly från nazister och ingen jag känner har suttit fängslad i ett gårdshus. Inte ens min bror, som typ borde sitta fängslad gör det, så jag är fullt medveten om att denna dagbok kanske inte kommer vara helt späckad av spänning. Men jag kommer bjuda på exakthet. När någon hittar min dagbok, om ca 100 år, då ska alla luckor vara ifyllda, allt ska vara glasklart. Så om du läser det här är jag förmodligen redan död."

Men Ruts liv visar sig vara allt annat än odramatiskt. Det hela börjar med att den populära, ytliga Kattis paraderar runt i skolan i ett par nya jeans. När Rut försöker motarbeta Kattis hybris blir allt fel, och snart är Rut ansvarig för att få iväg hela sin dysfunktionella klass, med allt från lajvare till låtsasgangsters, på en skolresa. Frågan är bara vart fan de ska åka?


—————————————————————————————————————————-

Mina kommentarer om:


Handling:

Jag hade inte jättehöga förväntningar på den här boken till att börja med, men jag hade sett en del positiva recensioner som fick mig att bli lite nyfiken. Dessutom gillar jag Josephine Bornebush också. Så jag ville ge boken en chans och OJ, vad positivt överraskad jag blev!!

Väldigt kortfattat handlar boken om Rut som är rätt så obsessed med Andra världskriget och Anne Frank. Hon skriver dagbok och berättar om sitt liv, sina problem, sin familj m.m.


Tempo/spänning:
-

Karaktärer:
Jag älskar Rut som karaktär. Verkligen älskar!!! Hon har en skön humor och har en sådan där härlig självdistans som jag bara älskar. Älskar att läsa hennes brev till sin bror. Och hans svar till henne. Men undrar ibland varför hon är så otrevlig mot honom. Det störde jag mig lite på. Men över lag är hon så himla skön! Ja, jag kunde bara inte få nog... och kände mig lite ledsen när boken var slut. Jag ville ju ha mer.

Skrivsätt:
Wow! Jag trodde aldrig att Josephine Bornebusch skulle kunna skriva något så bra. Varför vet jag inte... men jag hade bara inte så höga förväntningar. Men det här var så jäkla bra att jag önskar att jag hade skrivit den här boken själv. Jag hoppas verkligen att Josephine kommer att skriva fler böcker.


Sammanfattning och betyg:
Jag har lite dåligt samvete för att jag inte tog med den här boken i videon då jag pratade om de bästa böckerna jag läst under 2014. För det här är bra. Riktigt jäkla bra! Har du inte läst den, se till att göra det nu. Nu på en gång!

Betyget blir en självklar femma.


2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...