lördag 23 maj 2015

Recension: En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick

Canon Eos 700D


Titel: En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

Författare: Brian Selznick
Serie: -
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Antal sidor: 530
Rec-ex: Nej

Denna bok ingår i temat: Barn-och ungdoms-böcker.


(Utläst den 10 maj 2015)

—————————————————————————————————————————- 


Beskrivning från Bokus:

12-årige Hugo bor i väggarna på Paris tågstation. Hans överlevnad hänger på hemlighetsmakeri och anonymitet. Men när Hugos värld plötsligt hakar samman, som kugghjulen i en klocka, med en märklig flicka och en bitter gammal man som är ägare till en leksaksaffär på stationen sätts hans liv och dyrbaraste hemlighet på spel. En kryptisk teckning, en älskad anteckningsbok, en stulen nyckel, en mekanisk man och ett dolt budskap är några av ingredienserna i detta spännande och fantasifulla mysterium.

—————————————————————————————————————————-

Mina kommentarer om:


Handling:

En bok jag länge sneglat lite på då jag tycker att omslaget är helt fantastiskt. Men jag har inte haft någon riktig koll på vad boken egentligen handlar om.

Det är en riktigt häftig bok. Den påminner inte om något jag tidigare har läst. Boken består nämligen till mer än hälften av bilder. Det känns nästan som att man läser en film. Låter det konstigt? Ja, lite konstigt är det men även otroligt fascinerande och spännande.

Dock tycker jag att boken har en svaghet och det är handlingen. Dess styrka är definitivt på sättet den är skriven, men jag tycker att handlingen är lite för svag för min smak. Det händer egentligen inte jättemycket.
Det är Paris, det är 1930-tal. Hugo Cabrets föräldrar är döda så han bor hos sin farbror som bor och arbetar på en stor tågstation. Det är farbrodern som sköter urverken på alla stationens klockor - drar upp dem och underhåller dem. Hugo flyttar in i farbroderns rum  och lär sig sköta klockorna han med.

Men det är en riktigt fascinerande bok och det absolut snyggaste i hela boken tycker jag är början, presentationen av Hugo Cabret:

Boken börjar med en inzoomning på först vårt jordklot sedan närmare och närmare till Paris, till en tågstation, till en folksamling, till en pojke mitt i folksamlingen, en närbild på pojken som vänder sig om och tittar in i "kameran" - och det förstår man direkt att det är Hugo Cabret. Så snyggt och verkligen som i en film.


Tempo/spänning:
Det händer egentligen inte speciellt mycket utan spänningen sitter i bilderna. Man vill vända blad, se vad som händer på nästa sida.

Karaktärer
:
Tyvärr fastnade jag aldrig riktigt för någon karaktär. Visste jag gillade Hugo, men nja... det var inte han som fick mig att vilja fortsätta läsa.

Skrivsätt:
Otroligt spännande och annorlunda. Ett fantastiskt och klockrent samspel mellan text och bild. Aldrig läst något liknande. Här får man verkligen läsa bilder och det gillade jag verkligen.

Sammanfattning och betyg:

Som ni märker är jag lite kluven till den här boken och den är svår att betygsätta då jag älskade hur annorlunda den var, samtidigt som jag inte alls fastnade för handlingen. Men jag tror ändå att jag ger den en trea i betyg. Brian Selznick är värd det för sin uppfinningsrikedom. För det är är en häftig bok. Det skulle bara ha varit en lite mer (för mig) intressant handling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...