måndag 9 november 2015

F - Fattig

Canon EOS 700D

Då har det blivit dags för ett nytt inlägg till A-Ö boktaggen som går ut på att man ska lista en bok på varje bokstav i alfabetet. Kul tycker jag, och här kommer ännu ett inlägg och den sjätte bokstaven nämligen F -
En bok med en fattig huvudkaraktär.

Till denna bokstav har jag valt Jane Eyre av Charlotte Bronte
På baksidan av boken kan man läsa:


"Läsare, om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig." Joyce Carol Oates

Jane Eyre, är Charlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.

Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia och har under åren kommit ut i flera utgåvor, samt filmatiserats. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.

Det här är en av mina absoluta favoritklassiker. Trodde inte att jag skulle tycka om den så mycket som jag gjorde. För er som inte vet så handlar den ju om den fattiga flickan Jane Eyre som verkligen inte har det lätt. I början av boken vill man bara att det ska ordna sig för henne.

Har du inte läst den här underbara klassikern så rekommenderar jag den verkligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...