fredag 8 januari 2016

Recension: Sweet Valley Saga av Francine Pascal



Titel: Sweet Valley Saga
Författare:
Francine Pascal
Utgivningsår:
1999
Förlag: Wahlströms
Serie: Sweet Valley High Magna Editions #1
Rec-ex: Nej
 
___________________________________________________________________________
 
 
Beskrivning från Goodreads:

Observera dock att jag läste på svenska.

Follow the riveting stories of the women who came before Jessica and Elizabeth Wakefield: Alice Larson, a bold sixteen-year-old from Sweden, arrives alone in America to start a new life -- but with a broken heart.

Headstrong frontier tomboy Jessamyn runs away to join the circus, leading her sensitive twin, Elisabeth, into a desperate search that ends in tragedy.

Spirited twins and rivals Samantha and Amanda battle for the love of the same boy during the glamorous Roaring Twenties.

Marjorie, stranded in France during World War II, becomes a heroine of the Resistance.

Alice Robertson, child of the tumultuous sixties, makes a painful romantic choice she will hide forever -- even from her twin daughters, Elizabeth and Jessica Wakefield.

Discover the lives and loves of these extraordinary young women in the biggest, best Sweet Valley story ever.

—————————————————————————————————————————-  

Mina kommentarer:

En av mina absoluta favoriter i 13-års åldern. Hade jag fått välja en favoritbok då jag var 12-13 då hade jag definitivt valt den här. Tvingade t.o.m. min mamma att läsa den för att jag tyckte att den var så bra.

Här får man läsa om tvillingarnas släktingar på sin mammas sida, d.v.s deras mamma, mormor, mormors mor och så vidare.

Först måste jag säga att jag förstår varför jag tyckte så mycket om den här när jag var tonåring, den är spännande för de som är lite yngre med lite historia och mycket kärlek. Men nu som vuxen blir det inte samma sak att läsa den. Den känns så naiv och Francine Pascal har ju inte direkt behövt använda så himla mycket fantasi för att kunna skriva den här boken. Känns bara som att hon återanvänt konceptet från de vanliga tvillingböckerna och applicerat på deras släktingar som också råkar vara tvillingar. (Inga överraskningar här!) Och det är alltid en av de som är äventyrlig och vild medan den andra är lugn och mer betänksam. Det känns bara så himla tråkigt... kunde hon inte låtit deras förfäder ha lite andra egenskaper än Jessica och Elisabeth?

Nu låter jag väldigt gnällig, jag vet... men jag har nog blivit lite mer cynisk på äldre dagar. När jag var liten tyckte jag att allt som Francine Pascal skrev var guld, oavsett... nu som vuxen ser jag saker som jag inte såg när jag var liten. Som nu då bristen på fantasi. Jättetråkigt.

Men som sagt, jag förstår att jag gillade den som liten... och det var väldigt roligt att läsa den nu som vuxen också. Men nej, helt såld blir jag inte denna gång. Det känns bara som ett billigt sätt att ge ut en ny bok där tankarna gått ungefär så här: "Ja, jag återanvänder allt och skriver om tvillingarnas släktingar också och så kommer jag att tjäna massa extrapengar!"

Dock kommer jag nog att försöka att få tag i den boken som handlar om deras släktingar på pappans sida med, men mest bara för att det är kul att ha den.

Slutsats: Mycket nostalgi, men nej tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...