måndag 8 februari 2016

Psykisk ohälsa, ångest i YA-litteratur!

Hej. Det bara slog mig häromdagen hur gärna jag skulle vilja hitta YA-litteratur som handlar om karaktärer med ångest eller som är drabbade av annan typ av psykisk ohälsa. Vill helst ha YA på engelska, som t.ex All the bright places av Jennifer Niven (som jag nyligen läste) Finns det fler intressanta titlar?


Är det någon som har några tips?

7 kommentarer:

 1. Jag får erkänna att jag själv har dålig koll på titlar på det temat. Men om jag inte minns helt fel så gjorde April (Aprilius Maximus på Youtube) en rekommendationsvideo på just det temat för ett antal månader sedan. Finns säkert fler som har gjort det, men Aprils är den som jag kommer ihåg.

  Mari G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul. Följer henne men det hade jag missat. Ska kolla upp på en gång.

   Radera
 2. Kanske inte just ångest, men annan diverse psykisk ohälsa, och några av mina favoritböcker, är: Cracked Up to Be av Courtney Summers, Made You Up av Francesca Zappia, Falling into Place av Amy Zhang & Saving Francesca av Melina Marchetta.
  Andra bra böcker: It's Kind of a Funny Story av Ned Vizzini, Solitaire av Alice Oseman, Challenger Deep av Neal Shusterman & Pretty Girl-13 av Liz Coley.

  Tema självmord: My Heart and Other Black Holes av Jasmine Warga, Hold Still av Nina LaCour, Love Letters to the Dead av Ava Dellaira (men den har jag för mig att du har läst?) och I Was Here av Gayle Forman. Sen finns även Saving June av Hannah Harrington & Thirteen Reasons Why av Jay Asher, som inte jag gillade, men som de flesta andra verkar älska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips!! Stämmer att jag läst Love letters to the dead. Du har bra minne.

   Courtney Summers böcker ska jag kolla upp.

   Radera
 3. Har du sett min lista? Innehåller inte överdrivet mycket på engelska, men bara bra böcker! http://www.saganomsagorna.se/p/bocker-om-angest-och-psykiska-akommor.html

  Rekommenderar speciellt Forgive Me, Leonard Peacock och Two or Three Things I Forgot to Tell You!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kollade in din lista men det var ett tag sedan. Ska kolla upp igen. Tack för tips.

   Radera
  2. Kom i och för sig på att de flesta nog är lite yngre. Men just de två jag nämnde är himla bra!

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...