torsdag 5 maj 2016

Mitt skrivande

Här kommer jag att samla allt som har med mitt skrivande att göra. Det kan vara texter jag vill dela med mig av eller vloggar med fokus på skrivande. Ja, lite smått och gott helt enkelt.

Skrivarvloggar

* Hur kommer man igång?

Texter

3 kommentarer:

 1. Jag tror att det bästa är att börja väldigt kravlöst. Inte säga sig "jag ska skriva en roman" eller "jag ska skriva en novell". Utan bara "jag ska skriva", och avsätta tid för det ett visst antal dagar i veckan, kanske bestämma en viss tid eller ett visst tillfälle som känns naturligt för dig, då du har tid eller vill skriva.

  Ett kravlöst sätt att börja på är med skrivövningar eller uppvärmingsskrivande, så att säga. Det kan man ägna sig åt även när man skriver på en berättelse/novell/roman, bara för att värma upp och komma igång.

  Det finns något som kallas flödesskrivning - då skriver du vad som än kommer upp i ditt huvud, även om det är t.ex. "jag vet inte vad jag ska skriva" - skriv det. Förr eller senare dyker andra ord upp i huvudet och då följer du tankarna och det som dyker upp.

  Skriv utan att tänka på att någon ska se eller läsa det du skriver, skriv för din egen skull och för att det är roligt. Ett tips för väldigt enkla skrivövningar är att utgå ifrån ett ord och associera fritt kring det.

  Kommer ingenting upp i huvudet kan man kanske rimma på ordet istället, eller försöka skriva ord som man associerar med det.

  På sidan SkrivPuff får man varje dag ett ord man kan skriva utifrån (inget krav finns att lägga upp det skrivna någonstans).

  Ibland (som i dag) är det en bild istället för ett ord. Man utgår ifrån ordet och skriver vad man vill utifrån det, t.ex. en reflekterande text, eller en dikt, eller en berättelse där ordet ingår, eller bara vad som blir utifrån ordet utan att ens ordet är med, eller bara några meningar. Eller låt det bli utgångspunkt för flödesskrivning som jag nämnde ovan.

  Några tips om att komma igång. Jag hoppas att något av det funkar för dig!

  SvaraRadera
 2. Hoppsan, glömde lägga till länken. http://skrivpuff.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Jag tycker bäst om att planera i förväg, men inte FÖR mycket! Men typ att ha en lista på det absolut viktigaste som ska hända i början, mitten och slutet. Sen hur man kommer från en punkt till nästa brukar bli mer spontant och improviserat :) Inspiration får jag mycket från Pintrest. Har flera olika mappar där för karaktärer och miljöer osv. Hett tips är också att skriva till musik! Jag brukar köra en spotify-lista med instrumentala låtar, sätta på mig ett par hörlurar och skruva upp volymen väldigt högt för att riktigt leva mig in i det som händer. Så himla kul att du ska göra skrivarvloggar!! Jag har också funderat på att göra något sånt :D Ser fram emot mer! <3

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...