lördag 26 november 2016

Recension: Norrsken av Frida Skybäck


 

Titel: Norrsken
Författare: Frida Skybäck
Serie: Systrarna Stienfors #1
Utgivningsår: 2014
Förlag: Månpocket
Rec-ex: Nej
Köp: T.ex. på Adlibris
_______________________________________________________________________

Beskrivning från Adlibris:
Norrsken är första delen i en ny serie med historiska kärleksromaner av den uppskattade författaren Frida Skybäck. Vi kommer att få följa systrarna i herrskapsfamiljen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne. Likt en modern Jane Austen skildrar Frida Skybäck de tre systrarna och deras kärlekar, glädjeämnen och problem under 1800-talets mitt.

Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården.

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig.

Norrsken är en stämningsfull och gripande skildring av en ung 1800-talskvinnas begränsade möjligheter att bestämma över sitt eget liv. Ett romantiskt drama för alla som älskar Downton Abbey och systrarna Brontë.

________________________________________________________________________

Mina kommentarer: 
Har varit på jakt efter någon historisk romance som jag skulle tycka lika mycket om som Simona Ahrnstedts böcker. Och här måste jag säga att jag verkligen har gjort det. Tyckte väldigt mycket om den här boken. Dock hade den ju inte alls ett lika lyckligt slut och så vidare...

Den här serien handlar om systrarna Stienfors och den första boken, Norrsken handlar om den äldsta systern, Cecilia. Cecilia har precis återvänt till herrgården Rosenlund, men var hon har varit och gjort är det endast hon själv och föräldrarna som vet. Föräldrarna är ivriga att få henne bortgift med adelsmannen Jacques Rousseau, men Cecilia gör motstånd. Hon kan nämligen inte glömma sin ungdomskärlek Ludvig...

Jag gillade verkligen den här boken, men jag tyckte otroligt synd om Cecilia. Fy, vilken hemsk upplevelse. |Spoilers| Tänk att föda ett barn och bli ifråntagen det och tvingas låtsas att det är ens lillebror för att föräldrarna skäms över att man har gått och blivit gravid med en (enligt föräldrarna) olämplig man. Usch... och jag fattar inte hur mamman kunde tvinga sin dotter att gifta sig med en man hon inte älskar. Jag mådde riktigt dåligt när jag läste det. Och hur Cecilia gick med på det bara för att hon skulle få fortsätta träffa sin son. |Slut på spoilers.|

Men som sagt jag tyckte mycket om den här boken och ser fram emot att läsa del två snart. Dock hade jag hoppats att Cecilia skulle ha fått ett mycket lyckligare slut än vad hon fick.

Slutsats: En ganska sorglig men väldigt bra bok som jag rekommenderar till alla som läst och tyckt om Simona Ahrnstedts böcker.3 kommentarer:

 1. Jag hade också hoppats på ett mer lyckligt slut. Andra delen tyckte jag var ännu bättre än den första :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt. Ska läsa den snart.

   Radera
 2. Den andra boken är ännu bättre till och med! Och vi får även följa Cecilia där så ge inte upp hoppet om henne än ;)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...