söndag 26 mars 2017

Sunday Funday #16 - Olösta mysterier och försvinnanden


Okej, så för ett tag sedan skrev jag och frågade er om vad ni skulle tycka om att jag bloggade om lite andra saker än böcker ibland...
Nu har jag funderat lite mer på det och kommit fram till att jag tänker börja med en liten serie som jag valt att kalla Sunday Funday. Det kommer att gå ut på att jag varje söndag kommer att blogga om icke bokrelaterade saker som jag gillat eller funderat på under veckan som gått. Samtidigt som jag kommer att vara lite mer personlig. Alltså, min chans under veckan att prata om andra saker här på bloggen, att ha lite skoj på en söndag helt enkelt.
Jag hoppas att ni kommer att gilla.
____________________________________________________________________________

Som jag nämnde i mitt Friday reads-inlägg här nedan så är jag just nu inne i sån sjuk period av att bara vilja lyssna på podcasts och titta på videos om mysterier, olösta brott och övernaturliga fenomen. Det var efter att Sagan om sagorna skrev det här inlägget som jag också började lyssna på podden som heter Spöktimmen.
Jag har inte lyssnat igenom alla avsnitt ännu, men en hel del och de avsnitt som jag tyckt mest om är de om olösta mysterier och okända mördare.Här nedan kommer jag på önskemål från några av er att nämna några av mina absoluta favoritmysterier

Alvar Larsson

Det är vid åttatiden på morgonen den 16 april 1967 som mysteriet Alvar tar sin början.

”Alvar, vill du gå ut i boden och hämta ved?” ropar mamma från köket.

Alvar Larsson, 13 år, svarar inte, men han kliver i träskorna och trär armarna i sin grågröna vindtygsjacka. Alldeles för lite kläder för att gå ut den här ruggiga morgonen egentligen, det är bara ett par grader över nollstrecket och vinden skär igenom märg och ben. Men Alvar ska ju inte långt, vedboden ligger bara 20 meter från huset.
Han grabbar vedkorgen i farten och går ut genom köksdörren. Och försvinner.

Elisa Lam

Elisa Lam var en kvinna som checkade in på Cecil Hotell i Los Angeles i januari 2013. (Där det för övrigt verkar ha hänt massa andra konstiga saker.) Hon hörde av sig varje dag med sin familj i Vancouver. Men efter den 31 januari får familjen inte tag på henne längre och de anmäler henne till slut försvunnen.

Den 14 februari släpps en övervakningsvideo som kom att bli en stor grej på internet. Videon visar den sista iakttagelsen av Elisa Lam från en hiss på hotellet den 1 februari. Lams märkliga beteende i videon attraherade internationellt intresse i försvinnandet och blev snabbt ett av de mest analyserade och diskuterade filmklippen på sociala medier.
(Sök på Elisa Lam elevator på Youtube)

I videon kan man se Elisa bete sig väldigt underligt. För mig känns det som att hon gömmer sig för någon, men varför skulle hon stå och trycka på alla knappar på det där viset? Ska man åka hiss trycker man ju bara på den våning man ska till och sedan är det inget mer med det.

Den 19 februari gick en av hotellets anställda upp för att undersöka vattentanken på taket efter att gäster klagat på att vattnet luktade och var färgat annorlunda. Den anställda hittade då Lams nakna kropp flytande i tanken. Hur hon hamnade i vattentanken är ännu oklart. Blev hon mördad och vem är i så fall mördaren?

I samband med att jag fått upp ögonen för Elisa Lam och olika mysterier och mystiska försvinnanden så har jag sökt en del på Youtube och hittade då den här Youtubern. En ny favorit!Ett fall till som fängslat mig som denna Youtuber pratar om i en annan video:

Vad hände egentligen med Madeleine McKann?

Madeleine och hennes föräldrar var på semester i Portugal. På en av semesterns sista dagar beställde föräldrarna bord på restaurangen på hotellområdet tillsammans med sina vänner och lämnade sina tre sovande barn, Madeleine, 3 år, samt tvillingarna Amelie och Sean, 2 år, på rummet. Föräldrarna berättade att de turades om att se till barnen, varje halvtimme eller oftare. När Madeleines mamma skulle titta till barnen runt kl 22 gjorde hon upptäckten; Madeleine hade blivit bortrövad av någon som hade hoppat in genom ett fönster på baksidan av hotellrummet. Flera vittnen uppgavs ha sett en man bära på en flicka i pyjamas precis vid den tiden, utanför hotellanläggningen.

Andra intressanta fall: Zodiac-mördaren och så klart Jack the ripper!

Åh, vad jag älskar sånt här. Ouppklarade mord och försvinnanden är helt klart en ny obsession. Jag blir så frustrerad och fascinerad på samma gång. Vill ju bara veta vad som hände! Om det är någon av er som älskar sånt här lika mycket som jag så får ni jättegärna tipsa mig om andra poddar, youtubers, böcker eller filmer som jag kan tänkas gilla! Eller varför inte dela med er av era favoritfall. Eller ännu bättre dela med er av era gissningar kring något av fallen jag tog upp ovan. Vad tror ni hände? Blev Elisa Lam mördad eller var det självmord? Och vad hände med Alvar Larsson? Hur kunde han bara försvinna 20 m från huset?

Please go crazy i kommentarsfältet! Vill höra era teorer!

14 kommentarer:

 1. Ooh jag älskar sådana här mysterier!! En av mina favoritserier på Youtube är Buzzfeed unsolved, de tar upp massa spännande ouppklarade fall. Har sett alla avsnitt, sjukt spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Jag ska kolla upp Buzzfeed unsolved då. Har sett nåt avsnitt tror jag.

   Radera
 2. Vilket roligt initiativ, och spännande mysterier! Är också en riktig sucker för mysterier och kan fundera på sånt i evigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för din kommentar.

   Radera
 3. Detta är något som intresserar mig med och har två poddtips den första har dock alltid en lösning, den andra har jag inte lyssnat lika mycket på så där vet jag bara att en del avsnitt är baserade på riktiga fall men en del är fiktiva. Mordpodden och Svenska mordhistorier.

  SvaraRadera
 4. En av de märkligaste aspekterna av fallet är detta sammanträffande -
  https://www.youtube.com/watch?v=pt8lhNNk9So

  SvaraRadera
 5. Gillar också sådant här! Efter att ha läst ditt inlägg igår kväll satt jag typ tre timmar och tittade på olika videos om ouppklarade mord och försvunna personer :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yay Anna Maja!! Vilka videos kollade du på?

   Radera
 6. Det här var ju jätteintressant, jag måste definitivt kolla upp allt lite mer. Min favorit är Jack the Ripper, där jag (om jag tillåter mig själv att börja) kan spendera flera dagar på att fundera på vem som var den skyldige, och vad det var som hände. :P

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset! Älskar mysterier och sånt här!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...