lördag 27 januari 2018

Read-a-long: Dödssynden av Harper Lee (del 3)

Här kommer mitt sista inlägg i Read-a-long:en av Harper Lees Dödssynden.

Jag läser den här utgåvan från Bonnier Pocket som är på 285 sidor. I detta inlägg kommer jag att skriva lite om mina tankar kring de sista kapitlen.Mina kommentarer.
Varning för massor av spoilers!

I det här sista inlägget händer det så sjukt mycket saker, så jag vet knappt var jag ska börja.

Men först och främst, fy sjutton vad arg jag blev när Tom blev dömd. Så sjukt orättvist, det var ju glasklart att han var oskyldig. Tyckte så synd om Atticus också, när han inte kunde göra något utan bara fick lämna rättsalen. Och sedan hur Bob Ewell trakasserade folk efteråt gjorde mig fly förbannad... hur han trots att de vann målet ändå inte lämnade Atticus och de andra i fred. Han borde skämmas och ta sitt pick och pack och dra!

Och stackars Tom som inte fick leva. Så himla ledsamt! Är dock osäker på om det hade blivit någon förändring om de hade överklagat... tråkigt nog så tror jag faktiskt inte det.

Usch vad otäckt det var när Scout och Jem blev förföljda där i mörkret. Tyckte det var riktigt kusligt. Okej, så Bob dog? Rätt åt honom tycker jag faktiskt. Var för tusan lika bra!!! Spännande att äntligen få se mer av Boo! Blev så glad att han dök upp där på slutet, det var alltså han som hjälpte barnen. Men var det han som mördade Bob? Eller var det Jem? Förstod aldrig riktigt det. Hur tolkade ni slutet? Jag tolkade det som att de inte visste riktigt om det var Jem eller Boo... men att de ville fria dem båda och att det därför egentligen inte spelade någon roll - och då valde att säga att han föll på sin egen kniv.

Så himla härligt att äntligen ha läst den här boken! Men är som sagt sugen på att köpa den fristående fortsättningen nu. Tack till er alla som var med och läste boken tillsammans med mig. Håll utkik efter nästa Read-a-long. Man vet ju aldrig när det är dags igen...

6 kommentarer:

 1. Jag tolkade det definitivt som att det var Boo som dödade Bob, men att de vuxna inte fattade det utan mest ville frikänna Jem.
  Den andra boken utspelar sig före denna om jag förstått rätt och är alltså ingen fortsättning.

  SvaraRadera
 2. Gillade den här boken så mycket, är så glad att den äntligen blev läst ! Och jag tänkte också att Boo dödade Bob. Förstod aldrig varför inte de vuxna pratade om det utan bara om Jems skuld. Men kanske för att vi följde allt genom Scouts ögon och hon förstod nog inte allt som de vuxna sa :) Den andra boken handlar om Scout som vuxen tycker jag att jag har läst. Tack för readalongen, det var än en gång roligt att läsa tillsammans !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var det som gjorde att jag blev lite förvirrad. Just att de bara pratade om Jems skuld så då tänkte jag, var det HAN som gjorde det?

   Tror också nya boken handlar om Scout som vuxen! Tack för att du var med!

   Radera
 3. Sorry jag kom ihåg fel. Ni har förstås rätt. Den utspelar sig senare, men författaren skrev den innan dödssynden, men har inte publicerats förrän ganska nyligen.

  SvaraRadera
 4. Det var helt klart Boo som dödade Bob. Jag tolkade det så att Atticus trodde det var Jem och var så uppe i hur de skulle lösa detta att han inte riktigt kunde lyssna på sheriffen. För han visste att det var Boo, men ville inte säga det rakt ut eftersom Boo också stod där. Så han försökte få Atticus att underförstått förstå att den person som dödade Boo inte borde bli straffad för det för det hade påverkat hans liv för mycket. och han pratade då om Boo. Medan det tar ett tag för Atticus att förstå att han inte syftar på Jem. Jem låg ju avsvimmad så det kan inte ha varit han som gjorde det. Och hade de berättat att det var Boo, så skulle han inte bli fälld för det eftersom det var i syfte att rädda barnen. Men det skulle dra uppmärksamheten mot honom vilket han inte gillar. Så av hänsyn till honom skulle de inte säga något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, Anna Maja - du är så jäkla grym på att förklara handling jag missat eller ej förstått. Din beskrivning låter helt rimlig. TACK.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...