måndag 22 januari 2018

Recension: När hundarna kommer av Jessica Schiefauer


Vinnare av Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok 2015!

Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers När hundarna kommer är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld.

Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna.
När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv.
Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord.
Isak har en lillebror som heter Anton.
Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.Jag försökte mig på att läsa Pojkarna av samma författare när den kom och verkligen avskydde den. Läste inte ens klart så därför var jag minst sagt tveksam till den här. Men jag gillade den faktiskt. Den gick fort att läsa, väldigt lättläst trots att den ju rent handlingsmässigt är ganska tung.
Samtidigt var språket otroligt vackert, nästan som poesi. Läste faktiskt ut den i en sittning, så lättläst var det.

Det var faktiskt riktigt jobbigt att läsa om Ester tycker jag. Så fruktansvärt att hamna i ett sånt förhållande så att man förlorar sig själv. Så otroligt destruktivt att leva genom någon annan. Det tyckte jag på sitt sätt var verkligt skrämmande. Det var liksom skrämmande på ett helt annat sätt än det övergripande nynazistiska temat i boken.

En bra bok om ett intressant ämne, dock
väldigt mörk och destruktiv. Vilket gör att jag trots det vackra poetiska språket ändå bara kommer ge den en fyra i betyg. Det blev lite för smärtsamt och jobbigt för mig att läsa, men jag vill ändå verkligen poängtera att rent språkligt  är den här boken verkligen i en klass för sig. Man vill liksom bara plocka ut vissa meningar och rama in dem. Otroligt vackert.


Titel: När hundarna kommer
Författare: Jessica Schiefauer
Serie: -
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2015
Sidantal: 298
Rec-ex: Nej
Finns hos: Adlibris2 kommentarer:

  1. Kul att du också gillade den och blev positivt överraskad precis som mig =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, positiva överraskningar är ju alltid trevligt.

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...