söndag 11 februari 2018

Recension: Room av Emma Donoghue


Jacks hela värld är ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse, och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer den man som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår.

I sju år har Jacks mamma hållits fången i det skjul som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan lyckas rymma men det är Jack som måste se till att deras plan går i lås...
 

Room är en gripande historia berättad utifrån den femårige Jacks perspektiv, som trots att han tillbringat hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig. Romanen handlar om kärleken mellan en mor och hennes son och om att överleva under extrema omständigheter. Men den handlar också om det svåra med att möta världen utanför.
 

Fick den här som rec-ex för jättelänge sedan och har skämts över att den inte blivit läst. Men nu tog jag mig äntligen i kragen och läste den. Lyssnade även på några kapitel som ljudbok. Det är verkligen fruktansvärt att läsa om sådana här fall då tjejer blir kidnappade och hålls till fånga av sjuka män i flera, flera år. Har hört om både Ariel Castro, Wolfgang Priklopil och Josef Fritzl innan jag läste den här boken. Så jag förstår var idén till boken kommer ifrån.

Intressant att boken är skriven ur ett barnperspektiv, det gör det hela lite mer lättsmält. Men det är ändå tung och jobbig läsning.

|Spoilers|
Så himla glad att det ordnade sig för Jack och hans mamma... var livrädd där i slutet att deras plan skulle misslyckas eller att mamman skulle ta livet av sig där mot slutet när de väl blivit fria. Tänkte bara "Ge inte upp nu, tänk på Jack! Du måste orka för hans skull!"

|Slut på spoilers|
 
En stark bok verkligen! Dock inget jag orkar läsa om. Det var lite för känslomässigt jobbigt helt enkelt.

Titel: Room
Författare: Emma Donoghue
Serie: -
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 383
Rec-ex: Ja. Tack till Lind & Co  
Finns hos: Adlibris2 kommentarer:

  1. Hm, den här blev jag lite intresserad av nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men den är bra. Som sagt hemskt att läsa om, men absolut läsvärd!

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...