tisdag 6 februari 2018

Recension: Stora små lögner av Liane MoriartyVid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll.

Men under ytan kokar det.

Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet på favoritcaféet. Madeline har händerna fulla med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne (hur är det möjligt??). Men hon kan inte låta bli att samtidigt kasta sig in i intrigerandet mellan olika fraktioner av föräldrar på skolan. Förortens okrönta skönhetsdrottning Celeste backar förstås upp Madeline, men har verkat mer virrig än vanligt på sistone – kanske inte så konstigt med två helvilda tvillingpojkar där hemma och en man som ständigt är på resande fot. Eller finns det något som Celeste inte berättar?

När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna och blir misstagen för att vara femårige Ziggys barnflicka. Madeline och Celeste tar dock Jane under sina vingar, och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk efter att Ziggy blivit anklagad för mobbning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll


Har länge varit lite nyfiken på att läsa något av Liane Moriarty och nu när det gått så himla bra för Alexander Skarsgård i en av rollerna i HBO's miniserie så tänkte jag att nu är det faktiskt läge att läsa Stora små lögner. Så jag bestämde mig för att prova att lyssna på den som ljudbok, vilket jag är väldigt nöjd över att ha gjort nu.

Det var riktigt härlig läsning och jag gillade verkligen att växla mellan ljudboken och miniserien för bästa upplevelse. Dock lyssnade jag klart på ljudboken innan jag såg sista avsnittet av serien...

Jag gillar verkligen upplägget av både bok och tv-serie... älskar att veta hur det ska sluta samtidigt som man ju inte vet någonting. Ja, vi vet att någon blivit mördad, men hur, vem och varför?

|Markera för spoilers|
Höll på att bli galen flera gånger. Hur dåligt skötte inte läraren den första anklagelsen av Ziggy i skolan? Men, bra - låt flickan peka ut vem det var inför alla föräldrar och barn bara... alltså hur tänker man som lärare då?

Och stackars Jane och Ziggy... så fruktansvärt verkligen att bli oskyldigt anklagade på det viset? Nej, jag bara satt och kokade när jag läste om allt hemskt de fick stå ut med.

Och alla intriger mellan alla! SUCK!!!!

Så glad när det löste sig för Jane och Ziggy till slut.

Och fy vad hemskt för Celeste och leva i ett sånt äktenskap. Blev så arg på henne när hon inte bara kunde säga som det var direkt till terapeuten... varför skyddade hon Perry?

|Slut på spoilers|

Men gillade verkligen. Blev faktiskt sugen på att läsa något mer av Liane Moriarty nu. Någon som har några tips?Titel: Stora små lögner
Författare: Liane Moriarty
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2016
Sidantal: 443
Rec-ex: Nej
Finns hos: Adlibris3 kommentarer:

  1. Jag gillade Öppnas i händelse av min död.

    SvaraRadera
  2. Ja, Öppnas i händelse av min död var bra. Efter Big little lies vill jag läsa mer av henne. Fastnade så mycket för Jane som karaktär, kanske för att hennes liv är så likt mitt eget. Tv-serien har fått pris, jag tycker också den är jättebra.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...