söndag 23 september 2018

Recension: Ni vann aldrig av Lisa JonssonYoutubern Misslisibell: Så tog jag mig levande genom högstadiet

En berörande och viktig bok om mobbning, utsatthet och att inte få vara den man är.

”Av någon anledning har folk alltid haft svårt för mig.” För den som följer Misslisibell på Youtube eller Instagram kan det tyckas vara ett konstigt uttalande. I sociala medier syns ju en glad och sprallig tjej som sorglöst berättar om allt från smink till godis och sin kärlek till hästar. Men det man inte ser på ytan är det som har präglat Lisa Jonssons liv allra mest, det som gjorde hennes vardag till en plåga under hela högstadiet.

För Lisa var skolan rena helvetet. Ju mer populär hon blev på Youtube, desto värre blev det i vardagen. Utfrysning, skitsnack och näthat blev en daglig verklighet när vännerna plötsligt vände henne ryggen. Det gick så långt att hon fick byta skola - men även där blev det problem. Här berättar Lisa om sin erfarenhet av mobbning och dess konsekvenser, och om hur fansen blev räddningen när allt annat brast.

Hon skriver även om vad mobbning är, om näthat och psykisk ohälsa, samt vad man kan göra om man själv eller ens barn blir utsatt. Boken är faktagranskad av antimobbningsorganisationen Friends.


Jag har känt till Misslisibell länge, men aldrig följt henne eftersom hon är så mycket yngre än mig. Men jag har sett någon video här och där som någon annan youtuber som jag följer kanske har länkat. Trots att jag inte följer henne blev jag ändå nyfiken på hennes bok. Jag behövde någon ljudbok att lyssna på och då tänkte jag att jag kunde testa den här då den faktiskt handlar om något väldigt viktigt.

Lisa skriver här om den mobbning hon utsattes för under högstadiet. Fick riktigt ont i magen av att lyssna på det. Hur hon fick spendera luncherna inne på skoltoaletten och hur hon inte hade en enda kompis att vara med. Alltså barn- och ungdomar kan vara sååå sjukt elaka mot varandra. Det är verkligen hemskt. Och nu med alla sociala medier. Det finns så himla många ställen ungdomar kan mobba varandra på idag. Ställen som inte fanns när jag var liten. Jag var inte heller speciellt populär när jag gick i skolan. Hade knappt inga kompisar på låg- och mellanstadiet och blev utfryst en del. Sedan blev det bättre. Jag tyckte DET var jobbigt. Hur jobbigt måste det inte vara att vara mobbad i skolan idag med Snapchat, Youtube, Instagram och alla andra plattformar där folk kan ge sig på en utanför skolan också? Nej jag fick verkligen ont i magen av att läsa den här boken. Jag hoppas dock att den på något sätt kommer att kunna hjälpa barn- och ungdomar i skolan och få dem att inte känna sig mindre ensamma. Mobbning är aldrig okej.


Titel: Ni vann aldrig
Författare: Lisa Jonsson
Serie: -
Förlag: Bonner Audio
Utgivningsår: 2018
Speltid: 5 tim 0 min
Rec-ex: Nej

Finns hos:
Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...