tisdag 10 mars 2020

Recension: Unga kvinnor av Louisa May Alcott


Titel: Unga kvinnor
Författare: Louisa May Alcott
Serie: -
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Rec-ex: Nej
Köp: T.ex. på Adlibris
eller Bokus
_______________________________________________________________________

Beskrivning från Adlibris:


En älskad klassiker är tillbaka!

Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade. Men som Jo säger: - Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor...________________________________________________________________________
 

Mina kommentarer:

Det här är ju en klassiker och jag tyckte att den var riktigt bra. Jag har sett filmen då jag var yngre ett par gånger och tyckt om den, så det var kul att även läsa boken. Mycket av det som hände i boken kom jag ihåg vagt från filmen trots att det var flera år sedan jag såg den.

Dock kändes det som att boken var lite nerkortad, men jag vet inte om det bara var jag som tyckte det. Till exempel |Spoiler| så trodde jag att Beth skulle dö då hon fick scharlakansfeber, vilket hon gjorde i filmen så tyckte det var lite konstigt att hon inte gjorde det i boken också. Någon som vet om det har blivit omskrivet eller varför hon överlevde i boken? |Slut på spoiler|

I övrigt en väldigt lättläst bok som jag tyckte mycket om. Det var mysig läsning! Men som sagt så tyckte jag historien kändes lite nerkortad. Berätta gärna om ni har läst boken i någon annan utgåva och ifall det var det samma sak där?


Slutsats: En helt okej klassiker!

____________________________________________________________________________

Kommentarer efter omläsning:


Little women av Louise May Alcott
Då har jag alltså läst denna klassiker igen. Dock HELA berättelsen denna gång. Denna utgåva innehåller ju både Little women och Good wifes. Good wifes ingick ju inte i den förra utgåvan jag läste.

Tyckte mer om berättelsen den här gången. Kanske just för att jag den här gången fick läsa hela historien. Var också mer lättläst på engelska än vad jag trodde, så det var en positiv överraskning. Tog mig ändå inte så lång tid att läsa ut den, trots tjockleken. Jag tyckte mest om att läsa om Jo och var faktiskt inte jätteintresserad av att läsa om de andra karaktärerna. Irriterade mig en del både på Beth och Amy till exempel. Men över lag tyckte jag om boken och jag är glad att jag har läst den. Betyget vid omläsningen får bli en fyra.
2 kommentarer:

  1. Filmen Unga kvinnor baseras på två böcker Little Women och Good Wives. Boken Unga kvinnor som du läst är alltså bara den första boken och det som händer Beth sker i den andra boken, Good Wives. Tror den hette Våra vänner från ifjol i svensk översättning.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...